رنگ پاسپورت‌ها و تفاوت آنها

احتمالا تا به حال به پاسپورت های رنگارنگی که در دستان مسافران هواپیما قرار گرفته، توجه کرده باشید. پاسپورت هایی که هر کدام با رنگ خاصشان یک معنا و مفهومی جداگانه دارد. به راستی رنگ جلد پاسپورت ها به چه معناست و اصلا چه تفاوتی بین رنگ پاسپورت ها وجود دارد؟ برای همین ما در این مطلب قصد داریم به صورت کامل به تفاوت رنگ پاسپورت ها بپردازیم. اگر شما هم میخواهید تا اطلاعات مفیدی در این باره بدست آورید، ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.

عوامل تعیین کننده رنگ در پاسپورت ها

همانطور که میدانید هر کشوری با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی که دارد، از فرهنگ و آداب و رسوم خاصی برخوردار است که هویت ملی آن کشور را به دیگران نشان میدهد. رنگ پرچم، تاریخ، تمدن، عقاید مذهبی و سبک معماری بناها در هر ملت، از جمله عوامل نشان دهنده رنگ پاسپورت هر کشور است. برای همین، سازمانی به نام سازمان بین المللی فرهنگ هوایی  International Civil Aviation Organization (ICAO) وظیفه ی تعیین رنگ و اندازه پاسپورت ها را عهده دار شده است که آن را از میان رنگ های سبز، قرمز، آبی و یا مشکی با توجه به شاخصه های هر کشور بر می‌گزیند.

معنای رنگ پاسپورت ها

چنانچه که گفته شد، رنگ پاسپورت های هر ملتی با توجه به رنگ پرچم، تاریخ، تمدن و … به قرمز، آبی، سبز و یا مشکی تقسیم بدنی می‌شود. اما این موضوع که چرا و چگونه این رنگ ها برای کشورها اختصاص میابند، موضوعی است که درادامه به آن می‌پردازیم.

پاسپورت با رنگ قرمز

شاید برایتان جالب باشد که بیشترین رنگی که در پاسپورت‌های جهان استفاده می‌شود، رنگ قرمز است. رنگ قرمز در پاسپورت ها نه تنها به عنوان یک مشخصه مذهبی به حساب می آید بلکه به یک نشانه جمعیتی و سیاسی در بسیاری از کشور ها تبدیل شده است. در بین 10 پاسپورت که بیشترین اعتبار جهانی را دارند، رنگ قرمز مشاهده می‌شود و جالب است بدانید که در رده بندی 10 پاسپورت که ضعیف ترین اعتبار جهانی را دارند، باز هم 2 پاسپورت با رنگ قرمز دیده می‌شود. بیشتر کشورهای عضو اتحادیه اروپا پاسپورتی با رنگ قرمز دارند که از شاخص ترین این کشورها میتوان به آلمان، دانمارک، سوئد و فنلاند اشاره کرد و شاید به همین دلیل است که انگلستان اعلام کرده که پس از خروج از اتحادیه اروپا، رنگ گذرنامه خود را از قرمز به آبی تغییر خواهد داد. سنگاپور نیز که پرقدرت ترین گذرنامه دنیا را داراست، پاسپورتی با همین رنگ دارد.

پاسپورت با رنگ قرمز

پاسپورت با رنگ آبی

رنگ آبی اما در پاسپورتها معنا و مفهومی متفاوت تر دارد. این رنگ در پاسپورت ها امروه با مفهوم جهان جدید شناخته میشود. این رنگ که پس از جنگ جهانی دوم در بیشتر کشور ها به عنوان رنگ صلح و دوستی جهانی معرفی شد، کشورهای مختلف دنیا مانند کشورهای آمریکای جنوبی را بر آن داشت که از این رنگ به عنوان رنگ پاسپورت خود بهره ببرند. کشورهای حوزه کارایب نیز اکثرا از رنگ آبی برای گذرنامه خود استفاده کرده‌اند. شاید برایتان جالب باشد که آبی، محبوبترین رنگ در بین پاسپورت‌های جهان است و در کل دنیا 78 کشور از این رنگ برای پاسپورت خود استفاده کرده اند که از مشهورترین آنها میتوان به ایالات متحده امریکا اشاره نمود. نکته ی جالبتر اما در رنگ آبی این است که کم اعتبار ترین رتبه پاسپورتها در جهان به کشور افغانستان اختصاص دارد که پاسپورتی به این رنگ دارد.

پاسپورت با رنگ آبی

پاسپورت با رنگ مشکی

مشکی نیز از دیگر رنگ هایی است که در بین پاسپورت های تعداد کمی از کشورهای جهان رواج دارد. پاسپورتهای مشکی رنگی که بیشترین اعتبار آن به کشور نیوزیلند اختصاص دارد و با این پاسپورت میتوان به 113 کشور جهان بدون ویزا سفر کرد. به غیر از نیوزیلند، تاجیکستان و آنگولا، کشورهای دیگری هم هستند که ازاین رنگ برای گذرنامه‌های خود استفاده می‌کنند که خیلی هم شناخته شده نیستند و اکثرا به کشورهای آفریقایی ختم می‌شود. باید اضافه کینم که به طور کلی رنگ مشکی دربین کشورهای آفریقایی مورد احترام بوده و از جایگاه ویژه ای نیز برخوردار است.

پاسپورت با رنگ سبز

پاسپورت ها به رنگ سبز اکثرا در کشورهای عربی و اسلامی دیده می‌شوند. کشورهایی که به رنگ سبز به خاطر علاقه حضرت محمد (ص) به این رنگ، اهمیت ویژه ای می‌دهند و به خاطر همین از این رنگ برای پاسپورتها بهره برده اند و برای این مثال می توان به کشورهای اسلامی مانند عربستان اشاره کرد. البته این قضیه خیلی هم صدق نمیکند و کشوری غیر اسلامی مانند کره جنوبی نیز از این رنگ برای پاسپورت استفاده کرده که در جایگاه 12 با اعتبارترین پاسپورت های جهان قرار گرفته و با آن میتوان به 122 کشور دنیا بدون ویزا سفر کرد. همچنین در میان کم اعتبارترین پاسپورتهای دنیا کشورهایی مثل عراق و پاکستان به چشم میخورد که پاسپورت هایی به رنگ سبز دارند.

گفتنی است که کشورهای غیر عربی و اسلامی مانند نیجریه، بورکینو فاسو، سنگال و بسیاری از کشورهای آفریقایی تبار از رنگ سبز برای پاسپورت خود بهره برده اند. رنگ ها می توانند در میان فرهنگ ها و ملل مختلف برای شناسایی هویتی این کشورها نقش موثری ایفا کنند و باید بدانید که برای هر فردی گذرنامه معنای خاصی دارد و برخی آن را وسیله‌ای برای مسافرت بدون محدودیت و برخی دیگر نیز آن را به معنای یک مانع بزرگ برای سفر می‌دانند. در این مقاله قصد شد تا به معرف کلی رنگ پاسپورتها و تفاوت آنها بپردازیم و امید است تا روزی با هر پاسپورتی سوای رنگ و ملیت بتوان به هر نقطه از این کره خاکی سفر کرد.

 

نظرات کاربران