حمام فین کاشان قتلگاه امیر کبیر
فهرست مطالب
حمام فین کاشان در گذر تاریخ
حمام فین کاشان یکی از پر بازدید ترین جاذبه های گردشگری شهر کاشان است که در انتهای خیابان امیرکبیر قرار دارد. در گذشته نام این منطقه که حمام فین کاشان در آن قرار گرفته است روستای فین بود و نام حمام فین از همین نکته نشأت می گیرد.
دلتابان پیشنهاد می کند اگر برنامه دارید به کاشان سفر کنید حتماً مجموعه تاریخی باغ و حمام فین کاشان را در برنامه ی سفر خود بگنجانید. این مجموعه در جنوب شهر کاشان و در فاصله ی شش کیلومتری آن قرار گرفته است. باغ و حمام فین کاشان با معماری منحصر به فردش متعلق به دوره صفویان است و از این نظر در سفر به کاشان اهمیت تاریخی و هنری بسیاری دارد. بنای حمام فین کاشان بر روی ساختمان های به جا مانده از دوره ی دیلمیان ساخته شده و دارای چندین قسمت متعدد با کاربرد های متفاوت است.
حمام فین کاشان
مجموعه باغ فین کاشان و حمام فین کاشان طی دوره های مختلف تاریخی و پادشاهی بار ها آسیب دید و دوباره بازسازی شد. آخرین تغییرات و مرمتی که در باغ انجام شده توسط سلسله قاجار و علی الخصوص فتحعلی شاه صورت گرفته است که عمارتی در گوشه جنوب غربی باغ بنا کرده است. به جز قتل امیر کبیر، صدر اعظم ناصر الدین شاه قاجار، جشن تاج گذاری رسمی شاه اسماعیل صفوی هم در این باغ صورت گرفته است.
دلتابان ارائه دهنده کلیه خدمات گردشگری اعم از تور های داخلی و خارجی آماده است تا سفر های داخلی و خارجی شما عزیزان به شما خدمت رسانی کرده و لحظات به یادماندنی برای شما رقم بزند، تور ترکیه ، تور پاتایا ، تور گرجستان ، تور ارمنستان تور های خارجی پر طرفدار و تور های مشهد و کیش از تور های داخلی محبوب برای گردشگران است ، اطلاعات تکمیلی را در لینک زیر دنبال کنید.
قتل در حمام کاشان
تقریباً هر کسی که اندکی از تاریخ ایران با خبر باشد با آوردن اسم حمام فین کاشان به یاد میرزا تقی خان امیر کبیر، صدر اعظم خردمند ایران می افتد که ناجوانمردانه در این باغ به قتل رسید. پس از آن قتل، سرنوشت این مجموعه با نام امیر کبیر گره خورد و امروزه این باغ و حمام محلی برای یادآوری آن واقعه و مرور تاریخ است.
واقعه قتل صدراعظم استعمار ستیز ایران، به حیله ی مهدعلیا مادر شاه (مادر زن امیر کبیر) و یکی از خواجه های حرمسرا در بیستم دی ماه سال ۱۲۳۰ هجری شمسی در حمام کوچک باغ فین اتفاق افتاد. آن ها در هنگام مستی حکم قتل امیر کبیر را از شاه گرفتند و وقتی امیر کبیر به حمام فین رفت وارد حمام کوچک می شوند و به او می گویند تا آماده ی مرگ شود. تنها خواسته ی امیر که در آن لحظات اجابت می شود نحوه ی مرگ اوست که انتخاب می کند تا با زدن رگ دستانش به قتل برسد. قاتلین ابتدا رگ دست های او را می زنند اما صبر نمی کنند و سپس او را با پارچه ای خفه می کنند و راه تنفسش را می بندند.
حمام فین از لحاظ معماری
مجموعه باغ و حمام فین کاشان در حدود ۲۵۰۰ متر مربع وسعت دارد و دارای چندین قسمت و دو حمام اصلی است. باقی قسمت های این مجموعه عبارتند از شتر گلوی صفوی، کوشک قاجاری یا شتر گلوی فتحعلی شاهی، اتاق شاه نشین، موزه و کتابخانه. یکی از پر اهمیت ترین ویژگی های مجموعه ی باغ و حمام فین کاشان سیستم آبرسانی منحصر به فرد آن است که نشان از نبوغ معماران ایرانی در قدیم الایام دارد. نکته جالب این است که آب جاری در این مجموعه از چشمه سلیمانیه که در همان نزدیکی قرار دارد تأمین می شود و حجم آن ثابت است و در هیچ فصلی از سال، حتی در زمان بارندگی یا خشکسالی تغییر نمی کند.
ویژگی عجیب و حیرت برانگیز دیگر این سیستم آبرسانی دمای آب است که در هر فصلی از سال ثابت است و هرگز از ۲۵ درجه بالاتر یا پایین تر نمی رود. طراحی فوق العاده ی این سیستم را اندیشمند و ریاضیدان برجسته ایرانی، غیاث الدین جمشید کاشانی با استفاده از اختلاف سطح انجام داده است، آن هم ۲۰۰ سال پیش از این که پاسکال، دانشمند غربی این قانون را کشف کند. فواره های باغ و حمام فین هم به همین صورت و با استفاده از سطح شیبدار، فشار آب و تنظیم قطر لوله های سفالی تعبیه شده در عمق یک متری زمین طراحی و اجرا شده اند.
حمام کوچک و حمام بزرگ
مجموعه تاریخی باغ و حمام فین کاشان از دو حمام تشکیل شده است که هر دو دارای چندین خزینه و حوض و حوضچه هستند و حمام بزرگ به لحاظ هنری و معماری اهمیت بسیار بیشتری دارد، چرا که حمام کوچک بیشتر برای استفاده خدم و حشم بنا شده است اما شهرت تاریخی این حمام از حمام بزرگ بیشتر است، چرا که واقعه قتل میرزا تقی خان امیر کبیر در حمام کوچک روی داده است. با این حال حمام بزرگ به علت این که برای فرماندهان و درباریان ساخته شد، سقف نقاشی شده و ستون های مزین به سنگ های مرمرین زیبایی دارد که بسیار سحر انگیز و تماشایی است. حمام بزرگ دو سربینه (رختکن) هم دارد که با کاشی های مشبک تزیین شده اند و نور را به طرز دل انگیزی از باغ به داخل می آورند.
حوض جوشان حمام فین
از اصلی ترین دلایلی که کنجکاوی گردشگران را به دیدن این مجموعه ی زیبا جلب می کند، سیستم آبرسانی آن و مخصوصاً حوض جوشان است. حوض جوشان نمونه ی یک ابتکار و نبوغ ایرانی است و شاهکاری جهانی شناخته می شود. این حوض با کاشی هایی شبیه قالی های کاشان تزیین شده است و ۱۶۰ حفره دارد که این حفره ها به عنوان گل های قالی در کف این حوض قرار گرفته اند و یکی در میان آب را فواره می کرده و مکش انجام می داده اند. به علت دقت و محاسبات دقیق و بی نقصی که در مهندسی این حوض جوشان انجام می شده، در یک زمان ۸۰ حفره کار فواره و ۸۰ حفره کار مکش آب را انجام می داده اند و به همین دلیل آب هرگز از لبه ی حوض بیرون نمی زده است.
نظرات کاربران