حمام سلطان امیر احمد کاشان

مجموعه تاریخی حمام سلطان امیر احمد

حمام سلطان امیر احمد کاشان

حمام سلطان امیر احمد کاشان یکی از جاذبه های تاریخی توریستی کاشان است که در محله ای قدیمی و نزدیک خانه های تاریخی کاشان قرار گرفته است. جایی که هر گردشگری را خواه نا خواه به سوی خود می کشاند.

این بنا در کنار حمام فین، یکی از حمام های تاریخی کاشان است که مورد بازدید گردشگران قرار می گیرد البته موقعیت جغرافیایی آن با باغ و حمام فین فرق می کند. این حمام تاریخی در بافت قدیمی مرکز شهر واقع شده و به لحاظ نزدیک بودن با سایر بناهای تاریخی کاشان، اهمیت بسیاری پیدا می کند. حمام سلطان امیر احمد کاشان به لحاظ اهمیت تاریخی فرهنگی و زیبایی های معماری که دارد در سال ۱۳۵۵ به ثبت فهرست آثار ملی کشور عزیزمان ایران رسیده و جزء پر بازدید ترین جاذبه های کاشان محسوب می شود.

 حمام سلطان امیر احمد کاشان

 

تاریخچه حمام سلطان امیر احمد کاشان

حمام همواره یکی از عناصر شهری مهم در شهرهای قدیمی ایران بوده است. ایرانیان از دیرباز به پاکیزگی اهمیت بسیاری می داده اند و گرایش به اسلام هم این خصیصه را در ایرانیان تقویت کرد. بنابراین در شهرهای قدیمی و تاریخی ایران که گردش کنید، همواره حمام های تاریخی و ارزشمندی را می بینید که اهمیت آن ها کم از مساجد بازمانده از دوره های قبل و آب انبارها و بازارها نیست.

قدمت حمام سلطان امیر احمد کاشان، این طور که از شواهد بر می آید به دوره سلجوقی ها می رسد اما در طی دوره های مختلف دچار اندک تغییرات و مرمت هایی شده است. چنان که اگر دقت کنید متوجه می شوید سربینه یا همان رخت کن حمام سلطان امیر احمد کاشان، نشان از دوره ی قاجار دارد. بعضی هم بر این باور هستند که بنای حمام متعلق به دوره ی سلجوقیه در زمین لرزه ای ویران شد و آن چه که امروز به نام حمام سلطان امیر احمد کاشان می شناسیم، حمامی است که در دوره قاجار بر خرابه های حمام قبلی بنا شده است. این مسئله محل اختلاف است اما هر چه که هست، شکوه و تزئینات و زیبایی های به کار رفته در این حمام بسیار چشم نواز و خیره کننده است.

 

 حمام سلطان امیر احمد کاشان

 

معماری منحصر به فرد حمام سلطان امیر احمد کاشان

اهمیت حمام های عمومی نزد ایرانیان ریشه در اهمیت نظافت و پاکیزگی و طاهر بودن در فرهنگ ایرانی دارد اما این تنها دلیل نیست. حمام ها به خاطر معماری خاص و پیچیده ای که دارند مورد توجه معماری و زیباشناسی هم قرار می گیرند. اصولاً حمام های عمومی باید طوری ساخته می شدند که بتوانند گرما را حفظ کنند، بنابراین همواره اندکی پایین تر از سطح زمین و در حالت گود مانندی ساخته می شدند تا در مصرف انرژی هم صرفه جویی شود.

از جمله هنرهای اصیل ایرانی که در تزئین حمام امیر احمد کاشان به کار رفته است می توان به گچ بری، آهک بری، نقوش برجسته و حکاکی، یزدی بندی، مقرنس کاری و استفاده از کاشی هایی به رنگ های طلایی و فیروزه ای اشاره کرد. نوع معماری این حمام و طاق ها و سقف های گنبد مانند و نقاشی هایی که بر جای جای آن به کار رفته است، چشم هر گردشگری را به خود خیره می کند.

 

بخش های مختلف حمام سلطان امیر احمد کاشان

حمام های عمومی در قدیم، یک ساختمان ساده نبودند بلکه از قسمت های مختلفی تشکیل شده بودند که هر یک کارایی خاص خود را داشت و دارای ویژگی های متفاوتی از قسمت های دیگر بود. با دلتابان همراه شوید تا قدم به قدم به داخل این حمام با شکوه برویم. برای ورود به حمام بزرگ باید از در ورودی وارد شوید، از جلو خان و زیر سردر حمام امیر احمد بگذرید، این جا پا به هشتی می گذارید، جایی که راهرویی ارتباطی برای فضای اندرونی و بیرونی محسوب می شود. پس از این به سربینه یا رختکن می رسید که موقع ورود به حمام یا خروج از حمام در آن جا حاضر می شوید.

گذشتگان دمای این قسمت از حمام را نیمه گرم نگه می داشتند تا مواجهه ی ناگهانی با هوای گرم داخل حمام یا هوای سرد بیرون از حمام، مردم را اذیت نکند. زیباترین و بزرگ ترین قسمت حمام شاید همین سربینه باشد، چرا که بر خلاف تصور امروز ما از حمام، برای گذشتگان، تنها یک شست و شوی ساده نبوده است، بلکه یک محل خاص برای گرد آمدن، تفریح کردن، خستگی به در کردن، گپ و گفت و استراحت بوده است. چیزی شبیه مجموعه های آبی امروزی که در کنار تفریحات آبی می توانید به خوردن و نوشیدن و استراحت هم بپردازید!

 

 حمام سلطان امیر احمد کاشان

 
دسترسی و بازدید از مجموعه تاریخی حمام سلطان امیر احمد کاشان

حمام سلطان امیر احمد کاشان در خیابان علوی، در کوچه ای به نام سلطان امیر احمد قرار گرفته است. بازدید از این مجموعه ی زیبا و شکوهمند در حدود یک ساعت ممکن است طول بکشد. اگر به بازدید از حمام سلطان امیر احمد کاشان می روید، تماشای خانه های تاریخی نزدیک آن را فراموش نکنید و با یک تیر، چند نشان بزنید.

kashan

 

 

جهت بازدید برترین خدمات دلتابان به لینکهای زیر مراجعه نمایید:

نظرات کاربران