13 اردیبهشت 1400
سفر و گردشگری

وظایف مهندس پرواز در هواپیما

مهندسی پرواز در کابین هواپیما

زمانی که صحبت از پرواز می‌شود اکثر افراد این تصور را دارند، که تنها خلبان است که همه وظایف پرواز را انجام می‌دهد، در حالی که پرواز یک کار گروهی است و اگر تمام بخش‌ها که شامل برج مراقبت، مهندس پرواز، بخش محافظت، خدمه و مهمانداران میشود، نباشند، پرواز بدون آن‌ها میسر نخواهد بود. در این مطلب به وظایف مهندس پرواز خواهیم پرداخت، همراه دلتابان باشید.

 مهندس پرواز نسبت به دیگران کمتر شناخته شده است و یا تصویر روشنی از این شغل، در ذهن مخاطب نمی‌باشد. بنابراین می‌توان بیان کرد که از وظایف مهندس پرواز نزد افکار عمومی جامعه اطلاعات زیادی در دسترس نیست.

در مورد وظایف مهندس پرواز بیشتر بدانید

نمای داخلی از کابین هواپیما مهندس پرواز به همراه کاپیتان

 اما خوب است بدانید که مهندس پرواز در کنار خلبان اصلی، دومین وظیفه مهم را در ابتدا و انتها و همینطور در حین پرواز برعهده دارد. برای اینکه وظیفه مهندس پرواز را به درستی درک کنید، ابتدا لازم است درباره تکنولوژی‌ها و فناوری‌ها و همچنین ساخت هواپیماها صحبت کنیم.

با مرور سالیان گذشته به این موضوع پی خواهیم برد که هر سال نسبت به سال گذشته، از نظر تعداد هواپیماهای بیشتری که به تکنولوژی‌های منحصر به فردی مجهز هستند، وارد صنعت هواپیمایی شده‌اند.

چرا وجود یک مهندس پرواز ضروری است؟

 از آنجایی که ابعاد هر هواپیما با دیگری متفاوت است و تکنولوژی‌ها و فناوری‌هایی که در هرکدام به کار رفته با دیگری فرق می‌کند و به اصطلاح منحصر به فرد است، از این رو همواره خلبان قادر نیست تمام این تکنولوژی‌های جدید را شناسایی کند، پس وجود یک مهندس پرواز که آگاهی به این اطلاعات و تکنولوژی‌ها دارد، در ابتدا و حین پرواز لازم و ضروری می‌باشد.

در سالیان و دهه‌های گذشته تنها خلبان وظایف انجام این امور را بر عهده داشت که قطعات و تکنولوژی‌های گوناگون هواپیما را قبل و در حین پرواز به صورت مداوم بررسی کند. اما تحقیقات نشان داد این اقدام تجربه موفقیت آمیزی به شمار نرفته و باعث عدم تمرکز خلبان در حین پرواز می گردد و همین امر ممکن است حوادث جبران ناپذیری را به وجود آورد.

 بنابراین صنعت هوایی به این نتیجه رسید از آنجایی که قطعات و فناوری‌های جدید هر ساله به روز رسانی می‌شوند و قطعات جدیدی مجوز ورود به هواپیما را پیدا می‌کنند و موکول کردن بررسی این قطعات به خلبان می‌تواند حادثه ساز باشد، وجود شخصی در حین پرواز که به صورت مداوم این تکنولوژی و فناوری‌ها را بررسی و مدیریت کند ضروری است، و همین امر باعث شد مهندس پرواز وارد صنعت هوایی در جهان شود.

اصلی ترین وظایف مهندس پرواز با توجه به نوع سفر

نمایی از برد هواپیما و مهندس پرواز

 عموم پروازها به 2 دسته خارجی و یا داخلی تقسیم بندی می‌شوند و مهندس پرواز با توجه به نوع هواپیما و مقصد نهایی وظایف متفاوتی را بر عهده دارد. اگر پروازها داخلی باشد از آنجایی که حداکثر زمان پرواز ۲ ساعت می‌باشد، مهندس پرواز همراه با خلبان 2 ساعت قبل از پرواز به فرودگاه مراجعه می‌کنند و ابزارها و فناوری های هواپیما را به همراه یکدیگر به طور کامل مورد بررسی قرار می‌دهند.

اگر پروازها خارجی باشد با توجه به زمان پرواز مهندس پرواز به همراه خلبان و کمک خلبان این وظیفه را بر عهده دارند، که حداقل 3 الی 4 ساعت قبل از پرواز وارد فرودگاه شوند و وظایف خود را به نحو احسنت انجام دهند.

وظایف عمده مهندسین پرواز

مهندس پرواز روبروی برد

 اقداماتی که مهندس پرواز لازم است انجام دهد از قبیل؛ اطمینان از سالم بودن تمام قطعات هواپیما، میزان سوخت، بررسی وضعیت آب و هوایی از مبدا تا مقصد و ظرفیت بار مجاز که تمام این موارد را در صفحه ایمنی که در دست دارد یادداشت کرده و در اختیار خلبان قرار می دهد.

 بعد از این اقدام وظیفه مهندس پرواز این است که راهی کابین خلبان شود و بررسی ایمنی را که بسیار مهم و حائز اهمیت است انجام دهد. در این مرحله باید از سالم بودن حرکت پرده‌های موتورها،اطمینان حاصل کند و سیستم هیدرولیک را رصد کند تا مشکلی در آن یافت نشود. 

بررسی وضعیت فشار داخلی کابین‌ها از دیگر اقداماتی است که باید صورت بگیرد. سپس وظیفه مهندس پرواز، بررسی سیستم برق و فشار روغن داخل موتور هواپیما است و همینطور با بررسی اجزای موتور نقضی در هیچکدام مشاهده نشود.

 اگر نشتی روغن و یا آب از موتور ها مشاهده شد باید این موارد را فوراً گزارش دهد، یکی دیگر از مهمترین وظایفی که مهندس پرواز باید انجام دهد بررسی لاستیک ها و چرخ های های هواپیما می باشد که این مورد هم باید از داخل کابین و با استفاده از سیستم های موجود صورت بگیرد و هم از بیرون به صورت فیزیکی چرخ ها مورد بررسی دقیق و کامل انجام شود و هیچگونه مانعی بر سر باز شدن و یا بسته شدن آن ها مشاهده نشود و یا اگر لاستیکی دچار نقص بود و مشکل داشت آن را به خلبان و تیم پرواز گزارش دهد.

همواره  شرایط آب و هوایی یکسان نیست و گاهی اوقات  وزش باد و بارش باران را مشاهده خواهیم کرد در اینجا مهندس پرواز باید هر کدام از این عوامل را به دقت مورد بررسی قرار دهد و اطلاعات مناسب از قبیل زاویه مناسبی را برای تیک آف در اختیار خلبان قرار دهد.

از دیگر مسئولیت های مهندس پرواز

نمای داخلی از کابین هواپیما و مهندسین پرواز

یکی دیگر از وظایف بسیار مهم مهندس پرواز بررسی کابین خلبان و مسافرین می‌باشد که نباید حتی یک سوراخ ریز در این قسمت‌ها مشاهده شود. اگر مهندس پرواز در انجام وظیفه خود سهل انگاری کند، پس از پرواز فشار درون هواپیما کاسته می‌شود و منجر به از بین رفتن تعادل خواهد شد و همین امر می‌تواند باعث بروز حوادث جبران ناپذیری شود.

 پس از این مراحل او باید فرم‌های مربوط به پرواز را پر کند و سپس  آن را امضا کند و در اختیار مسئولین مربوطه قرار دهد. اگر در در حین پرواز مشکلی به وجود آید که ناشی از سهل انگاری مهندس پرواز باشد، تمام مسئولیت آن مستقیماً متوجه وی خواهد بود.

شما در مورد شغل مهندس پرواز چگونه فکر میکنید؟ آیا تا به حال از وجود چنین شغلی آگاهی داشته اید؟ آیا در فرودگاه تا به حال با مهندسین پرواز برخوردی کرده اید؟ تجربیات خود را در اختیار ما و دوستان قرار دهید.

نظرات کاربران